Dødsfald og begravelse i Sverige
Dødsfald registreres på det lokale skattekontor
Når en person dør i Sverige, skal en læge skrive en dødsattest, som sendes direkte til det lokale skattekontor og registreres. Dødsattest er nødvendige før en begravelse, og disse bestilles ofte for dig af begravelseskontoret (begravningsbyrån) eller kirken. Fra skattekontoret kan du også få et registeruddrag (behøves ved bankkontakter), dødsattest og slægtsudredning, som er nødvendige, når boet skal gøres op.
Bestil en dødsattest med slægtsudredning på Skatteverket.se
Hvis du har behov for en dødsattest med slægtsudredning for en person som er død inden 1. juli 1991, kan du finde denne på den svenske Rigsarkivets hjemmeside.
Bestil slægtsudredning på rigsarkivet.se
Opgørelse af boet samt arv
En opgørelse af boet er en gennemgang af den dødes formue og gæld. Opgørelsen af boet fastslår, hvem der er af den afdødes efterladte, og hvem der har ret til at arve. Opgørelsen af boet skal indrapporteres til Skatteverket for registrering og kan udføres af dig selv eller med hjælp fra fx et begravelsesbureau eller en jurist. Tingsrätten kan også forordne en såkaldt "boutredningsman", som gør boet op og - hvis det er nødvendigt - en skiftemand, som afgør, hvordan arven skal fordeles.
Læs mere på Skatteverkets hjemmeside
Begravelse eller bisættelse
Den svenske kirke har som udgangspunkt ansvaret for at vedligeholde kirkegården, gravene, samt for kremering og for at have et lokale, der kan bruges til en begravelses- eller bisættelsesceremoni. Dette gælder også, hvis den afdøde ikke var medlem af den svenske folkekirke, og betales via begravelsesafgiften, som alle i Sverige betaler. Ved valg af blandt andet kiste, gravsten og rustvogn, samt kørsel af kisten skal du ofte i kontakt med et begravelsesbureau, som man kender det fra Danmark.
Omkostningerne for begravelsen trækkes normalt fra dødsboet - og dermed ikke fra de efterladte. Hvis der savnes tilgange i dødsboet, kan de efterladte ansøge om bidrag fra den svenske kommune.
Selve begravelsen eller bisættelsen i Sverige sker ofte inden for to uger - højst op til en måned - efter dødsfaldet, hvor begravelsen eller bisættelsen i Danmark ofte sker inden for en uges tid.
Ceremonien i svensk kirke
Hvis den afdøde var medlem af den svenske folkekirke, er ceremonien allerede blevet betalt via kirkeskatten. Hvis den afdøde ikke var medlem af den svenske folkekirke, kan en ceremoni holdes i kirken, hvis det fx var foreneligt med, hvad den afdøde ønskede. I sådan et tilfælde skal du betale for det.
Borgerlig begravelse eller bisættelse i Sverige
En borgerlig begravelse eller bisættelse er ikke styret af religiøse ritualer og behøver ikke følge visse regler. I den begravelses- og bisættelseafgift som alle i Sverige betaler til, indgår et lokale til ceremonien, kremering og gravplads - præcis som ved en begravelse eller bisættelse i kirken. Vil du sprede afdødes aske ud et andet sted end på en kirkegård, skal du søge tilladelse om dette hos Länsstyrelsen.