Vi er ved at opdatere vores hjemmeside. Hvis du oplever problemer, bedes du prøve igen senere eller kontakte os. Kontakt

Pendling over Øresund gennem 25 år

2025-02-17

Siden Øresundsbrons åbning i 2000 har tusindvis af mennesker dagligt krydset sundet for at arbejde, studere eller bo på tværs af Danmark og Sverige. Pendlingen over Øresund har udviklet sig markant gennem de sidste 25 år, formet af økonomiske faktorer, politiske beslutninger og samfundsændringer. Men hvor står vi i dag, og hvad har formet pendlingen gennem tiden?

Print

Fra vision til virkelighed: Pendlingen stiger

Da Øresundsbroen åbnede i 2000, blev visionen om en tættere integreret Øresundsregion en realitet. I de første år oplevede pendlingen en kraftig vækst, særligt drevet af svenskere, der fandt jobmuligheder i Danmark, hvor lønniveauet var højere, og arbejdsløsheden lavere. Antallet af svenske pendlere steg markant fra 2000 til 2008, hvor finanskrisen dog satte en midlertidig stopper for udviklingen.

 

Udfordringer og tilbageslag

Flere faktorer har haft indflydelse på pendlingen gennem årene. Finanskrisen i 2008 resulterede i faldende jobmuligheder i Danmark, hvilket fik nogle pendlere til at vende tilbage til Sverige. I 2016 blev der indført midlertidig ID-kontrol ved grænsen, hvilket forlængede rejsetiderne og skabte frustration blandt pendlere. Senest har coronapandemien i 2020-2021 sat sit præg på pendlingen, da grænserne i perioder var lukket, og mange arbejdede hjemmefra.

 

Hvem pendler, og hvorfor?

Pendlingen over Øresund har historisk set været domineret af svenskere, der arbejder i Danmark, men også danskere har i stigende grad bosat sig i Sydsverige og pendlet den modsatte vej. En af de store drivkræfter bag pendlingen er økonomiske faktorer, herunder forskelle i lønniveauer, boligpriser og valutakurser. En anden faktor er udviklingen af jobmarkedet, hvor særligt brancher som sundhedsvæsen, byggeri og serviceerhverv har haft en stor andel af pendlere.

 

Færre unge pendler – nyt projekt skal vende udviklingen

Selvom pendlingen over Øresund gennem årene er steget blandt de fleste aldersgrupper, er tendensen modsat for de unge. Stadig færre unge vælger at arbejde eller studere på tværs af sundet, og denne udvikling bekymrer mange aktører i regionen. Øresunddirekt deltager derfor i et nyt Interreg-projekt sammen med Länsstyrelsen Skåne, Øresundsinstituttet, Region Skåne, Roskilde og Lunds Universitet for at undersøge årsagerne og skabe initiativer, der kan øge unges interesse for at pendle. Projektansøgningen er sendt til Interreg og forventes at påbegyndes sensommeren 2025 og løbe 3 år frem, hvis det bevilges.

Læs mere om projektet hos Øresundsinstituttet

 

Øresunddirekts rolle i de sidste 25 år

Øresunddirekt har gennem årene været en vigtig informationskilde for pendlere. Mange har haft brug for vejledning om skatteforhold, socialforsikring og arbejdsvilkår, når de har skullet navigere i forskellene mellem de to lande. Digitaliseringen har ændret måden, Øresunddirekt formidler information på, men behovet for vejledning er stadig stort.

Øresunddirekt åbnede dørene for øresundpendlere i 2000 kort inden Øresundsbroens åbning med forventningen om, at pendlingen ville stige med den faste forbindelse som broen tilførte regionen. Det viste sig at blive sandt, da man gik fra lige under 3000 pendlere i 1999 til omkring 5.200 i 2002. Den tendens fortsatte i mange år frem og tallet er steget stødt lige siden. I slutningen af 2024 pendlede 22.836 personer over Øresund.

I illustrationen nedenfor kan du få et indblik i et udsnit af statistikken for vores informationscenter i Malmø og vores digitale kommunikation.

 

Fremtiden for øresundspendling

Selvom pendlingen har oplevet bølgedale, er Øresundsregionen stadig et attraktivt arbejdsmarked for mange. Spørgsmålet er, om nye teknologier, distancearbejde og klimabevidsthed vil påvirke den traditionelle pendling i fremtiden. Med det øgede fokus på aktuelle grænsehindringer, og på bedre infrastruktur forventer vi at pendlingen vil forblive en central del af integrationen mellem Danmark og Sverige i det kommende mange år.

 

Fandt du denne information relevant?

Vil du uddybe dit svar?

Tak for din feedback!
Noget gik galt, forsøg igen

Støttes af