Sverige ophæver de særlige indrejserestriktioner fra Danmark og Norge
Beslutningen er taget efter Folkhälsomyndighetens anbefalinger, som kom tidligere på ugen. De særlige indrejserestriktioner gældte tidligere rejser fra Danmark, Norge og Storbritannien. Nu bliver både Danmark og Norge fjernet fra listen, hvilket betyder, at rejser fra Danmark og Norge kommer til at blive ligestillet med rejser fra andre EES-land.
Eftersom at Storbritannien ikke længere er en del af EU, vil rejsende herfra være omfattet af samme regler, som for andre lande udenfor EES. I så fald skal man, udover at vise negativt test, tilhøre en vis personkreds, for at få lov til at rejse ind i Sverige.
Det generelle indrejseforbud gælder stadig
Danskere og nordmænd kan derfor igen rejse ind i Sverige, så længe de kan fremvise en negativ covid-19-test ved indrejse. Man behøver således kun et negativt test for at komme ind i landet og ikke nogen specifik anledning.
Det negative covid-19-test må ikke være mere end 48 timer gammelt.
- Efter nøje analyse af Folkhälsomyndighetens fremlæggelse, er vi kommet frem til, at de strenge restriktioner som har gældt for rejser fra Norge og Danmark kan hæves, uden at det forventes at indebære en øgning i smitterisiko, siger indenrigsminister Mikael Damberg.
Læs mere om kravet på negativt covid-19-test ved indrejse til Sverige
Undtagelser til testkravet
Visse grupper er undtagne fra testkravet, så som svenske statsborgere, person som bor i Sverige, børn under 18 år og personale inden for transportsektoren m.fl.
Hvis man ikke er en del af ovenstående undtagelsesgrupper, er man påkrævet at fremvise en negativ test ved grænsen. Der findes enligt beslutningen ingen undtagelser fra testkravet, hvis man ikke tilhører undtagelsesgrupperne, selv om man kan bevise, at man tidligere er blevet vaccineret eller har antistoffer fra tidligere sygdom.
Lempelser for pendlere og studerende
Den nye beslutning slår også fast, at pendlere kan nøjes med at fremvise et negativt test, som er højst en uge gammelt. Dette gælder også for studerende, som passerer den svenske grænse for at nå til sin uddannelse.