Tips til dig, der søger job i kulturbranchen i Sverige

Seneste opdateret 21-05-2024
Er du nysgerrig efter at udforske jobmulighederne på den anden side af sundet? Danskernes rare og ligefremme facon bliver ofte værdsat på svenske arbejdspladser. Fremgangsmåden for at søge job i Sverige adskiller sig ikke meget fra, hvordan det er i Danmark. Herunder har vi samlet nogle tips til, hvad der kan være godt at tænke på.
Print
1.

Søg bredt

Det er meget almindeligt, at virksomheder og organisationer i kultursektoren slår ledige stillinger op på deres hjemmesider og sociale medier. Derfor anbefales det at du holde øje med dem regelmæssigt. Du kan også sende en uopfordret an­søgning. Hjemmesider i kultursektoren, der kan være gode at besøge:

 

Stagepool.se - jobbank inden for kultur

 

Statist.se - Nordens største castingsite

 

Arbetsformedlingen.se/platsbanken  - Arbejdsformidlingen i Sveriges jobside

 

På vores informationscenter i Malmø kan du også møde arbejdsformidlere, der kan vejlede dig til det svenske arbejdsmarked.

 

Kontakt Øresunddirekt

2.

Søg uopfordret

Hvis du har fundet en arbejdsgiver, der virker interessant, kan du prøve at sende en uopfordret ansøgning. Det er ikke så almin­deligt, at svenske arbejdsgivere opbevarer uop­fordrede ansøgninger i længere tid, som danske arbejdsgivere ofte gør. Send gerne din ansøgning direkte til afdelingslederen for den afdeling, der er tættest på dit interesseområde.

3.

CV og ansøgning

Der findes adskillige gode råd til, hvordan du skriver en perfekt ansøgning og lander i dit drømmejob. Mange af disse råd er ret universelle: angiv, hvorfor du vil have netop det job, skriv ikke for langt, medsend et udførligt CV mv. På arbetsformedlingenplay.se er der flere webinarer med tips og råd til karrierevalg og udformning af CV.

4.

Centrumbildningar

Centrumbildningar fungerer som branchespecifikke netværk, og de kan give tips om, hvad det betyder at arbejde i hvert brancheområde, og hvilke aktører der er vigtige at have kontakt med. De fleste centrumbildningar har en lokal filial i Malmø. Der er centre for teater, dans, drama, film, forfattere, musik, tegneserier med mere.

 

Se mere på centrumbildningarna.se

5.

Undersøg ansættelsesvilkårene

Det danske og svenske arbejdsmarked adskiller sig noget fra hinanden, men forskellene kan være svære at få øje på. Et eksempel er, at en arbejdsuge ikke må overstige 40 timer for et fuldtidsjob i Sverige. Undersøg også, om du er omfattet af en kollektiv overenskomst, som er mere almindelig i Sverige, og hvad der er reguleret i den.

 

6.

Arbejdstilladelse

Hvis du kommer fra et nordisk land, kan du frit rejse til Sverige for at bo eller arbejde. Hvis du er borger i et andet EU/EØS-land, kan du frit opholde dig i Sverige i seks måneder for at søge arbejde. Hvis du er borger i et land uden for EU/EØS, er der en række faktorer, der afgør, om du kan få opholdstilladelse og arbejdstilladelse i Sverige.

 

Læs mere på migrationsverket.se

Fandt du denne information relevant?

Vil du uddybe dit svar?

Kontakt Øresunddirekt

Fandt du denne information relevant?

Ny brochure - Arbejd som kulturarbejder i Øresundsregionen

I vores nye brochure har vi samlet information omkring kulturarbejdernes specielle situation, hvor man ofte pendler mellem kortere opgaver i flere forskellige lande. Hvis du skiftevis arbejder i Sverige og Danmark, er det ikke altid en selvfølge, hvor du skal betale skat, være social forsikret, tilmelde dig en a-kasse, eller indtjener din pension. 

Operasangeren Klara Ek har hele Øresundsregionen som sin arbejdsplads

Klara Ek er freelance operasanger, bosat i København og med erfaring i at arbejde i både Sverige og Danmark.

Støttes af