18-20. november kan du ikke træffe Arbetförmedlingen på informationscentret. Kontakt
Find informationer, som er relevante for dig, der er stoppet med at arbejde i Sverige.
Dette er en guide til dig, der bor i Danmark og har valgt at stoppe med at arbejde i Sverige eller er blevet opsagt. Her kan du læse om, hvad du bør tænke på, når du vender tilbage til det danske system.
Ligesom i Danmark afhænger opsigelsesperioden i Sverige af, hvor lang tid du har været ansat. Hvis du selv opsiger din stilling, er der normalt en opsigelsesfrist på én måned.
Hvis den virksomhed, du arbejder ved, går konkurs eller lukker på grund af dødsfald eller andre årsager, kan du søge hjælp i Danmark eller Sverige til at få dækket din tabte løn. Læs mere om hvordan du skal forholde dig og hvem du skal kontakte.
Hvis du arbejder i Sverige og din arbejdsplads går konkurs, er det vigtigt, at du kender dine muligheder. Du kan evt. være omfattet af den statslige løngaranti.
Når du arbejder i Sverige, er det svenske regler, som gælder ved orlov (tjänstledighet).
Når du arbejder i Sverige, optjener du ret til allmän pension, som svarer til den danske folkepension. Allmän pension i Sverige er højere, end den vi kender fra Danmark.
Du optjener svensk folkepension, allmän pension, når du arbejder i Sverige. Allmän pension finansieres i høj grad af arbejdsgiverbetalte sociale afgifter.
Arbejdsmarkedspension kaldes i Sverige for ”tjänstepension”. De fleste fastansatte har en tjänstepension, som fungerer som et supplement til den offentlige folkepension.
Hvis du har optjent pension på den anden side af sundet, er der nogle ting, du skal være opmærksom på, når du skal have udbetalt din pension.
Du kan her læse om, hvor lang tid du kan gå på barsel, samt hvor meget du kan få udbetalt i barselsdagpenge, når du bor i Sverige.
Hvem giver du besked, hvis din ansættelse i Sverige stopper, mens du bor i Danmark og modtager föräldrapenning fra Sverige? Læs mere om hvordan du skal forholde dig, hvis du stopper med at arbejde, mens du er på barsel i Sverige .
Forældre som er socialt sikret i Sverige har ret til børne- og ungeydelse - i Sverige hedder det 'barnbidrag'. Hvis den ene forælder arbejder i Sverige og den anden i Danmark, er det som udgangspunkt det land barnet bor, der skal udbetale børne- og ungeydelsen. Læs mere om hvordan du modtager børn- og ungeydelse i Sverige i denne artikel.
Forældre som ikke bor sammen med sit barn skal betale børnebidrag (underhållsbidrag) til sit barn. Børnebidraget skal bidrage til forsørgelsen af barnet. Læs mere om det svenske børnebidrag i denne artikel.
Hvis I er en familie, hvor den ene forælder arbejder i Sverige og den anden i Danmark, kan barselsorlov fordeles på flere måder. Landene anvender et system for at afregne dagene.
Hvis du pendler mellem Danmark og Sverige, gælder der særlige regler for medlemskab af a-kasse og udbetaling af arbejdsløshedsunderstøttelse.
Der er specifikke regler for at blive optaget i en dansk a-kasse og modtage dagpenge i Danmark, hvis du er studerende på tværs af grænserne. Læs mere om dine muligheder her.
Få relevante nyheder og information fra myndigheder og organisationer om at bo og arbejde i Sverige.
Med vores nyhedsbrev er du altid opdateret omkring udviklingen i Øresundsregionen.