Find bolig i Sverige
Hvor og hvordan vil du bo?
Inden du tager skridtet, kan det være en god idé at gøre sig tanker om, hvilken type bolig du ønsker, og hvor du gerne vil bo. Skal du bruge en bolig tæt på broen, i Malmø eller omegn, eller er du mere interesseret i at komme ud på landet og bo i en af de idylliske små byer rundt om i Skåne?
Der skelnes groft sagt mellem disse boligtyper på det svenske marked:
En ejerbolig i Sverige er oftest et hus, men fra år 2009 har det også været muligt at eje sin egen lejlighed. I Sverige er det kun helt nye lejligheder eller ombyggede butiks- eller kontorslokaler, der kan blive ejerlejligheder.
Det mest almindelige er ellers, at en lejlighed i Sverige er en lejebolig eller en såkaldt "bostadsrätt" - et system som minder om andelslejligheder.
Når du i Sverige køber en bostadsrätt (boligret), bliver du medlem af en bostadsrättsförening (boligretsforening) og ejer en del af den forening.
I Sverige kaldes en lejelejlighed for en ”hyresrätt”. Der findes både private og almennyttige svenske udlejnings- og boligselskaber, som hedder ”bostadsbolag” eller hyresvärdar”.
En ødegård, som vi kalder det på dansk, hedder på svensk et "torp". Lidt større, moderne huse kaldes for hus, "småhus" eller villa. I Sverige er der ikke nogen regel, der svarer til den danske lov om bopælspligt. Det indebærer, at du kan eje et sommerhus, som du kun bor i en del af året. Det er også tilladt at benytte sit sommerhus som fast bopæl hele året rundt.
Kig på boligannoncer
Hvis du er på udkig efter en lejebolig, er det en god idé at danne sig et overblik over de forskellige ejendomsselskaber i Sverige. Kontaktoplysninger på ejendomsselskaberne kan bl.a. findes ved at søge på "fastighetsbolag" eller "bostadsföretag" på eniro.se.
Derudover er en side som blocket.se, en online boligportal som modsvarer det danske dba.dk, et godt sted at søge efter lejeboliger.
Læs mere om at leje bolig i Sverige
Ønsker du at købe en lejlighed, en såkaldt "bostadsrätt", eller et hus, kan du søge på de forskellige svenske boligportaler. Den største hedder Hemnet.se og samler alle boliger, der sættes til salg via en ejendomsmægler.
Du kan også vælge at kontakte en svensk ejendomsmægler, en såkaldt "fastighetsmäklare", direkte. Og derudover har de svenske aviser typisk sektioner med boligannoncer.
Når du har fundet en interessant bolig, har du ofte mulighed for at komme til fremvisning - enten med en ejendomsmægler eller sælger selv.
Undersøg mulighederne for banklån
Hvis du vil købe hus eller "bostadsrätt" i Sverige, kan du vælge, om du vil optage boliglån i Sverige eller Danmark. Kontakt derfor banker i begge lande for at høre om de forskellige lånemuligheder, som de kan tilbyde. Vær opmærksom på, at der ikke er noget i Sverige, der svarer til det danske realkreditlån.
Undersøg boligens tilstand
Når du har fundet en bolig, du er interesseret i, skal du have undersøgt den. I Sverige er det køber, der bærer hovedansvaret for at undersøge boligen for fejl og mangler, og sælger kan ikke nødvendigvis - som i Danmark - drages til ansvar for uopdagede fejl. Derfor er det altid en god idé at få boligen undersøgt af en syns- og skønsmand, som på svensk hedder en "besiktningsman".
Ligger huset på en grund med "Tomträtt"?
"Tomträtt" er et svensk begreb, der indebærer at man betaler leje til den lokale kommune for den grund, et hus ligger på. Hvis det er et hus, du kigger på, skal du derfor huske at spørge til grunden og undersøge hos den lokale kommune, hvor meget en eventuel tomträtt koster.
Den lejeafgift, som kommunen opkræver, kan variere fra mellem nogle få hundrede kroner og op til 20.000 SEK om året. Lejeafgiften kan stige, da den er til forhandling. Derfor bør du, inden du køber hus med tomträtt, undersøge, hvor længe den enkelte aftale gælder. Tomträtten følger huset og genforhandles – afhængig af periode, mellem 10 og 60 år.
I nogle tilfælde er der mulighed for at frikøbe grunden, så den følger huset, ligesom i Danmark. Ejeren af huset skal ofte betale 65-80 procent af "maxtaxeringsvärdet". Når du ser på et hus i Sverige, er det derfor vigtigt at undersøge, hvilken slags grund huset ligger på.
Undersøg reglerne for ejendomsskat i Sverige
I Sverige skal alle, der ejer et hus eller en lejlighed, betale skat til kommunen i form af såkaldt "fastighetsavgift". Hvis du køber en svensk "bostadsrätt", som er en slags mellemting mellem en andelslejlighed og en ejerlejlighed, skal du ikke betale ejendomsskat - det skal din "bostadsrättsförening".
Budgivning og køb
Købsprocessen er lidt anderledes for svenske ejerboliger, end hvad man er vant til på det danske boligmarked. Når en svensk ejerbolig skal sælges, foregår det altid gennem såkaldt "budgivning", som svarer til det, vi i Danmark kalder for licitation. Potentielle købere byder altså over hinanden, indtil der kun er én køber tilbage.
Skal du sælge din danske bolig, inden du flytter?
Hvis du har fast ejendom i Danmark og du skal flytte til Sverige, er det vigtigt, at du sælger din ejendom, før du flytter til Sverige. Hvis salget sker efter flytningen, bliver du nemlig beskattet af en eventuel gevinst efter den svenske indkomstskattelov.
Flytning og folkeregistrering
Når du er flyttet til Sverige, skal du møde op på din lokale afdeling af det svenske folkeregister: "Folkbokföringen". Folkbokföringen er en afdeling af Skatteverket, og når du skal folkeregisteres i Sverige, skal du huske at medbringe dit pas.
Læs mere på Skatteverkets hjemmeside
Det kan også være en god idé at medbringe en lejekontrakt eller købsaftale, der kan dokumentere, at du har en bolig i Sverige. Vær opmærksom på, at du kun kan være folkeregistreret i ét land ad gangen.
Når du først er flyttet til Sverige, er der selvfølgelig mange praktiske ting, du skal ordne, som for eksempel køb eller omregistrering af bil.
Læs mere i vores guide om at flytte til Sverige
Bemærk, at du ikke behøver at være svensk statsborger eller have et svensk personnummer for at købe en bolig i Sverige. Det eneste der kræves er, at man opfylder eventuelle krav i forbindelse med boligkøbet.