Løn i Sverige

Seneste opdateret 29-04-2024
Flere faktorer påvirker, hvilken løn du får i Sverige. I princippet kan arbejdsgiveren og den ansatte blive enige om hvilken som helst løn gennem individuelle forhandlinger. Den store forskel på Danmark og Sverige er, at man sjældent forhandler om løn i Sverige, da der ofte findes specifikke overenskomster (kollektivavtal), som lønnen tager udgangspunkt i.
Print

Foto: Melker Dahlstrand/imagebank.sweden.se

Et kollektivavtal (overenskomst) gælder alle ansatte

Hvis din arbejdsgiver har tegnet en overenskomst med en fagforening (fackförening), gælder det i praksis for alle ansatte. Dette er altså gældende, selv om de ansatte ikke er medlem af en fagforening, eller hvis de er medlem af en anden fagforening, som ikke har en gældende overenskomst.

Overenskomsten bliver en del af den personlige ansættelsesaftale mellem arbejdsgiveren og medarbejderen. I den kollektive aftale angives en mindsteløn, som den involverede virksomhed forpligter sig til at betale. Arbejdsgiveren og medarbejderen kan lave en individuel aftale om en højere løn og andre fordele, end hvad der er angivet i aftalen. Arbejdsgiveren skal altid informere den ansatte, om hvilken løn de tilbyder, samt hvor ofte den udbetales. 

 

Din samlede løn

Når du skal vurdere din kommende løn, er det vigtigt at du kigger på det samlede beløb, og at du er bevidst om, hvad som er gældende ved fordele og pension. Her er eksempler på fordele, som potentielt kan indgå i din samlede løn:

  • Ekstra feriedage: Alle har iflg. Svensk lovgivning ret til minimum fem ugers ferie
  • ”Friskvårdsbidrag” – Bidrag til forskellige sundhedsydelser, såsom f.eks. fitness, massage eller andre sportsaktiviteter
  • Telefon og/eller internet

 

Pension

Vær opmærksom på, at der er stor forskel på arbejdsgiverens pensionsindbetaling i Sverige og Danmark. Pga. en arbejdsgiverafgift betaler arbejdsgiveren i Sverige en betydeligt større del til din pension end i Danmark. Din svenske pension kan komme fra flere forskellige veje: Pensionsmyndigheten i Sverige er ansvarlig for den obligatoriske offentlige pension (allmän pension), og de fleste har derudover en arbejdsmarkedspension (tjänstepension) fra arbejdsgiveren. I visse tilfælde er det desuden muligt at forhandle en højere indbetaling til arbejdsmarkedspensionen, end hvad som oprindeligt er aftalt i overenskomsten.

 

Få styr på din løn

På www.lonestatistik.se kan du sammenligne lønninger i forskellige erhverv i Sverige. Statistikken tager udgangspunkt i svenske län, arbejdskategorier og erhverv. Bidrag gerne med din egen løn, for at gøre statistikken som fyldestgørende som muligt. Mange fagforeninger og -organisationer har desuden lønstatistik på deres hjemmesider for sine respektive brancher.

 

Gå til lonestatistik.se for statistik om svensk løn

Fandt du denne information relevant?

Vil du uddybe dit svar?

Kontakt Øresunddirekt

Tak for dit svar.

7 gode råd: Sådan søger du job i Sverige

Hvis du søger job i Sverige, giver vi dig syv gode råd om blandt andet, hvor du kan søge job og om svenske ansættelsesforhold. 

Støttes af