18-20. november kan du ikke træffe Arbetförmedlingen på informationscentret. Kontakt

Øresunddirekt på Folkemødet i Allinge, Bornholm

D. 22-06-2023
For 12. år i træk blev Folkemødet afholdt i Allinge på Bornholm med den svenske Almedalsuge som forbillede. Med flere hundrede scener og tusindvis af events er Folkemødet en stor opvisning i at praktisere demokrati under åben himmel.
Print

Solen skinnede ned på de næsten 50.000 gæster, som i løbet af tre dage sammen med omkring 2.000 foreninger, virksomheder, politiske partier og andre organisationer deltog i møder, foredrag, debatter, workshops og diskussioner om demokrati, konflikt, klima, infrastruktur og internationalt samarbejde.

Et overfyldt Folkemøde i Allinge havn på Bornholm

Arrangeret af Øresundsinstituttet

Men Folkemødet i Allinge er ikke kun af interesse for danskere. Fredag arrangerede Øresundsinstituttet en bustur fra Malmø til Folkemødet, hvor Øresunddirekt deltog sammen med repræsentanter fra Svenskt Näringsliv, Region Skåne, Malmø Stad, Sveriges Radio, Eslövs Kommune, Øresundsadvokater, Granitor, Aspekta og ESS. Den fælles tur bød på mange givende samtaler med partnere og interessenter i Øresundsregionen.

På Bornholm besøgte Øresunddirekt House of Greater Copenhagen, på molen i havnen, hvor samtaler og debatter drejede sig om grøn omstilling, infrastruktur og et integreret arbejdsmarked. Et vigtigt emne, der blev diskuteret meget, var behovet for udenlandsk arbejdskraft i Danmark og potentialet for rekruttering i Sverige, hvis visse grænsehindringer kan løses.

House of Greater Copenhagen - International arbejdskraft. Debattører: Jan Hendeliowitz, regionsrådsmedlem Region Sjælland, Christian Bülow, formand for Dansk Folkepartis Ungdom, Asbjørn Overgaard, adm. direktør Copenhagen Capacity og Erik Simonsen, underdirektør Dansk Arbejdsgiverforening, Moderator: Tue David Bak, adm. direktør Greater Copenhagen Committee.

Grænsependlernes hverdag var på dagsordenen

Vi talte også med repræsentanter for Nordisk Ministerråd og Nordisk Råd i deres telt, hvor det nordiske samarbejde står højt på dagsordenen. De arrangerede også en nordisk debat på hovedscenen med Louise Schack Elholm, folketingsmedlem og dansk minister for nordisk samarbejde, og Kjell-Arne Ottosson, folketingsmedlem og medlem af Nordisk Råd.

Vi blev inspireret af deres fokus på en åben grænse mellem Sverige og Danmark, og hvor vigtigt det er for pendlere og mennesker, der bevæger sig over grænsen hver dag. Flere grænsehindringer blev nævnt, og der synes at være stor enighed om, at problemerne skal prioriteres. Det takker vi for!

Et nyt Norden - hvordan navigerer vi i det nordiske samarbejde i en tid med nye udfordringer? Debattører: Kjell-Arne Ottosson, Nordisk Råd, Lars Barfoed, præsident for Foreningen Norden, Karen Ellemann, generalsekretær for Nordisk Ministerråd, Rasmus Emborg, præsident for Ungdommens Nordiske Råd og Louise Schack Elholm, minister for nordisk samarbejde i Danmark.

Støttes af